Aralık 2022

Ajans seçimi bir çok firma için kolay görünse de zorlu bir süreç. Neden ajansa ihtiyacı olduğunu iyi analiz etmek süreci kolaylaştırsa da hangi ajansın gerçekten sizin markanıza yol göstereceğini bilememek işleri zorlaştırabiliyor. Bu nedenle ajans seçerken dikkat etmeniz gerekenleri 6 maddede topladım.

1- Hedeflerinizi ve Amacınızı Belirleyin!

Bir çok marka ajanslarla çalışmak isterken markası için hedef ve amaç belirlemeden hareket ediyor. Amaçlarınız mutlaka yazılı olsun. Bunu teklif istediğiniz ajanslarla paylaşın ve ajansın amacınıza uygun olup olmadığını test edin.

2- Ajanslarla çalışan iş ortaklarınıza danışın!

Bu en sık yapılan yöntemlerden birisidir. Referansı kuvvetli bir ajans avantajlı olabileceği gibi olumsuz sonuçları da olabilir. Bu yüzden yakın referanslı bir ajansla çalışmak istiyorsanız 2 kez düşünmekte fayda var.

3- Teklif alın ve karşılaştırma yapın!

Çevrenizden ve Linkedin profilinizden ajans aradığınıza dair bir kaç paylaşım yapın. Yüz yüze görüşmeler yapın ve teklif isteyin. Markanızın bulunduğu sektörü tanıyan ajanslar öncelikli olarak listenizde yer alması avantaj olacaktır.

4- Her ajansın yeteneğinin ve bakış açısının birbirinden farklı olduğunu unutmayın!

Hiçbir ajans bütün sektörlere hizmet veremez. İstisnalar dışında sektör ayırt etmeksizin hizmet veren ajanslardan uzak durmak gerekir. Sektörünüzü tanımayan ajanslarlar hem zaman kaybettirir, hem de maddi kayıplara yol açabilir.

5- Paket içerikli ajanslardan uzak durun!

Teklifleri değerlendirme sürecinde paket içerikler sunan ajansları eleyin. Muhtemelen fiyatları daha cazip gelecektir ama her markanın ihtiyaçları farklıdır. Sabit fikirli olmayan, markanıza özel içerikler ve reklam planlaması sunan ajanları seçmeye özen gösterin. Tekliflerinizi eledikten sonra beğendiğiniz ajanslarlar arasından markaları ile ortalama çalışma süresi yüksek olanları seçmeye özen gösterin. 

6- Tekliflere dönüş yapın ve sözleşme imzalayın.

Seçtiğiniz ajansla uzun soluklu toplantılar düzenleyin ve detayları konuşun. Bu süreçte sözleşme sürecini de tamamlayın. Verilecek hizmetlerin yazılı bir sözleşme halinde olması önemlidir. Elediğiniz diğer ajanslara da olumsuz olduğunu bildiren nazik bir dönüş yapın.

Kişisel ya da kurumsal bir markanız var. Sosyal medyada yer almak istiyorsunuz. Önce bir Google araştırması ardından YouTube araştırması sonra da benzer markaların sosyal medya platformlarında ufak gezintiler… Açıkcası bu süreç keyifli olmasına rağmen bir o kadar da tehlikeli bir süreç. Doğru bilgi ve doğru yorumların olduğu kadar yanlış bilgi ve yanlış bakış açılarını da içinde barındıran bir süreç. Siz araştırmaya başladığınız anda araştırması süreci sizin kontrolünüzden çıkıp artık algoritmanın size içerikler sunduğu bir süreç. Parmağınızı yukarı her kaydırdığınızda biyografisinde ‘Sosyal Medya Uzmanı’ yazan, RGB ışıklı bir odada çekilmiş videolardan oluşan profiller sizlere içerikler sunmaya başlıyor. Hangisinin doğru öneriler verdiğini anlamak zor değil. Neden – sonuç ilişkisinde, mantıklı ve tutarlı içerik sunan uzmanlar kendilerini zaten belli ediyorlar. Peki sizin markanız için doğru platformu ve doğru içeriğin ne olduğunu anlamak için bu araştırmayı yaptığınız süreçte karşınıza böyle içerikler çıkıyorsa siz kendi markanızı bu algoritmada nereye konumlandıracaksınız? Ürününüzü araştıran insanların karşısına nasıl çıkacaksınız? Asıl sormamız gereken ‘Ben araştırdığımda karşıma bunlar çıkıyor. Peki benim ürünümü araştıranların karşısına ben nasıl çıkacağım?’

Algoritma dışı araştırma yapın!

Bir internet kafeye gidin ve bağımsız bir ip adresinden araştırma yapın. Arkadaşlarınızın telefonları veya bilgisayarlarından araştırma yapın. Bu sizi müşterinizle ilk karşılaşma noktasında adımları nasıl atmanız gerektiğini gösterecektir.

Kendinize sorular sorun!

Ürünümü ben alır mıyım? Ürünümü sosyal medyadan nasıl görürsem alırım?
Bu soruların cevaplarını mutlaka yazın. Cevaplarının sizi tatmin etmesi önemli.

Demotive insanlardan uzak durun!

İş modelinizi anlamayacağını düşünseniz bile sizi motive edecek insanlara danışın. Ona anlatmak için çabalarken iş modelinizin doğruluğunu da test etmiş olursunuz.

Analiz yapın!

Rakip sayfalara mutlaka göz atın. İçeriklerin çok izlenmesi sizi aldatmasın. Hedef kitlenizi iyi tanımak için gönderilere gelen yorumlar çok daha önemli.

Harekete geçin!

İletişim dilinizi hızlıca belirledikten sonra hızlıca harekete geçin. Video veya fotoğraf çekmek için bir ekipmanınız, bunları çekebilmek için de eğitiminiz olması gerekmiyor. Freelance destek almaktan kaçınmayın. Bilmediğiniz birçok şeyi uygun fiyatlarla freelancer sitelerinden edinmek mümkün. Zamanla içeriklerinizi müşteri istekleri ve etkileşimleriniz doğrultusunda yönlendirin.

Profesyonel destek alın!

Markanızın hacmi doğrultusunda bir ajanslara başvurun. Sizi dinleyen, müşterinizi analiz eden, kreatif düşünebilen ve size zaman ayıran bir ajansla anlaşın. Sabit fikirli olmayan, her müşteriye standart paketler uygulamak yerine size özel içerik ve reklam planlaması yapan ajanslarla anlaşın.

Yazı: Mehmet Ali Öksüz

E n Ü s t e Ç ı k E n Ü s t e Ç ı k